Medlemsmenu

30 dages Keto Kickstart (Keto guide)

Den ultimativt bedste danske guide til KETO
Skridt-for-skridt guide i 30 dage

15 hæfter, madplaner og indkøbsliste inkluderet

Introduktion til KETO

KETO er for nogen en diæt, og for andre en livsstil. Det er en spisemåde der adskiller sig væsentligt fra andre, og som lige nu trender på det højeste. På KETO spises der en meget lav mængde kulhydrater, godt med protein og samtidigt en høj mængde fedt.

KETO diæten er den ultimativt bedste måde at tabe sig på – uden at sulte sig selv. Dette lokker for mange, men KETO er faktisk meget mere end vægttab, og det vil vi vise dig.

Den er kendt under mange navne, herunder low- carb-high-fat (Striks LCHF) diæt, hvor kroppen bruger fedt som energikilde og bl.a. ketoner (deraf KETO), i stedet for sukker. Kært barn har mange navne.

KETO bruger kalorieforbrænding fra fedt, en øget mæthedsfornemmelsen og den muskelbesvarende effekt fra protein og fedt, samt et kalorieunderskud uden at sulte, til at skabe et vedvarende vægt og fedttab!

Den bedste du kan gøre, er at tilmelde dig vores 30 dages Ketoliv Kickstart i toppen, eller blive medlem af Ketoliv. Det næstebedste er at læse artiklen her. Go’ keto!

Fuld introduktion til KETO
Madliste og næringsstoffer
En fuld indkøbsliste
Madplaner og opskriftshæfte (100 sider)
Indkøbsliste til fire uger
Bivirkninger og løsninger
Livsstilsændringer udover KETO

Resumé
KETO er den bedste måde at spise på, hvis du ønsker at tabe dig. Brug vores gratis 30 dages Ketoliv til at kickstarte nye livsstil på KETO, hvis du vil sikre dig, at du undgå de gængse fejl, og får succes med den KETO.

Dit kompas: Alt hvad du skal vide om KETO

På denne side får du alt hvad du skal bruge, for at begynde KETO. Men samtidigt klæder vi dig på, så du kan svare kort og præcist, når dine venner og familier spørger dig hvad du har gang i. Nu er det slut med at ligne et spørgsmålstegn, og det er slut med at falde i. Vi har sammensat et KETO program til dig, der sikrer at du når i mål med dine ønsker. Lad os bare springe ud i det!

Essencen er KETO

Formålet med KETO, er at skifte din krop fra at have sukker som sin primære forbrænding, til at bruge fedt i stedet. Når dette sker, øger du din fedtforbrænding markant, og kommer i et metabolisk stadie kaldet ketose. Det er i ketose at magien sker!

Når du spiser mad der indeholder kulhydrater, nedbryder du og omdanner dem i sidste ende til glukose, som er sukker. Når din bugspytkirtel fornemmer sukker i blodet, producerer den insulin. Insulin er et fedtlagrende hormon, som vi gerne vil mindske for at øge vores sundhed og fedttab. Kroppen vil altid træffe det nemme valg, og vil derfor altid vælge at for brænde sukker frem for fedt, hvis begge ting er til stede.

1. Når du spiser noget der indeholder kulhydrater, bliver de nedbrudt til glukose, som er sukker. Sukkeret suges fra dit fordøjelsessystem ud i blodbanen, så det kan komme ud til cellerne, hvor det skal bruges.

2. Når nogle receptorer i dine blodårer opdager at der er nytilkommet sukker, starter din bugspytkirtel en produktion af hormonet insulin.

3. Insulin hjælper sukkeret med at komme ind i cellerne fra blodbanen. Uden insulin, er sukkeret fanget i blodet, og udskilles i dit urin i stedet.

4. Når insulin har hjulet sukker ind i dine celler, bliver det brugt til at skabe energi, så dine celler har noget at arbejde med.

Men hvis vi eliminerer sukker fra vores kost, tvinger vi kroppen til at forbrænde fedt og komme i ketose. Det gør vi ikke ved at sulte os selv, men ved at give kroppen et bedre alternativ!

Når du begrænser indholdet af sukker i din krop, træner du den i at blive bedre til at nedbryde fedt, og efter kort tid, vil du have forvandlet din krop til en fedtbrændende maskine. I stedet for at din krop hele tiden venter på, at du indtager nye kulhydrater, forbrænder den det fedt du har på kroppen og de fedtstoffer du spiser.

Fedt kræver mere energi at forbrænde og nedbryde, fordi stoffet, rent kemisk, har en længere molekylær binding. Det kræver derfor langt mere energi at overleve på fedtstoffer frem for sukker, og dette er blot en af årsagerne til, at du taber dig, hvis du spiser det samme antal kalorier fra fedt, frem for sukker. Faktisk vil du, hvis du lever på KETO, få foræret 250-400 kalorier om dagen, fordi din krop bruger krudt på at nedbryde fedtet til energi. Du starter altså dagen med at være 250-400 kalorier i underskud – og det er et godt udgangspunkt!

Fedt og protein en langt højere mæthedsfornemmelse end tomme kulhydrater, og det er derfor nemmere at spise mindre og dermed tabe sig. Spis derfor til du føler dig mæt.

Vægttab med KETO

Hvis du spiser KETO af terapeutiske årsager, skal du formentligt op omkring 80% fedt for at se en effekt, men hvis du spiser KETO for at tabe dig, blive sundere, gladere eller få mere energi, er det den rene form for KETO du er på.

Der findes desværre bare en bred misforståelse omkring, hvor meget fedt man egentligt har brug for, for at se gode resultater, og den skal vi sikre os, at du går udenom! Desværre er det ikke så firkantet, at vi kan skrive præcist hvor meget fedt du har brug for, da alle kroppe er forskellige. Du er dog ikke overladt helt til dig selv, for vi skal nok komme nærmere ind på, hvordan du takler det.

Lad os gennemgå principperne. Disse tre ting tilsammen, udgør en ren og effektiv måde at tabe sig med KETO:

1. Du er i kalorieunderskud fra start på grund af øget metabolisme.
2. Du kan være i kalorieunderskud uden at miste væsentlig muskelmasse
3. Din appetit bliver mindre, og du kan være i kalorieunderskud uden at sulte dig selv

Læs mere om doven KETO, insulin resistens, kronisk inflammation og meget mere, i Hæfte 1: Introduktion til KETO (Tilmeld dig gratis i toppen)

Resumé
På KETO starter du dagen i kalorieunderskud, du bibeholder dine muskler og taber fedt. Du har en lavere appetit og spiser mættende protein og fedt, i stedet for tomme kulhydrater.

KETO mad: Alt det praktiske

Det står klart og tydeligt, at KETO er en god løsning for mange, der ønsker et løft i sundhed og et fald i fedt og vægt, men nu sidder du sikkert og tænker “på bekostning af hvad”, for det kommer naturligvis ikke helt gratis. For at minimere indholdet af kulhydrater, er du nødt til at give afkald på bl.a. ris, pasta, hvidt brød, rugbrød, det meste frugt, slik, og så videre. Og det er for mange ikke helt nemt. Men inden du stopper os, så lad os give dig det fulde billede af, hvad KETO faktisk kan.

Vi dykker et niveau dybere!

Hvordan følger man bedst KETO? Det kan virke som en stor mundfyld, at du skal holde dig fra alle kulhydrater, men faktisk er det slet ikke så kompliceret som nogle kan få det til at lyde. Tænk grønsager, protein (kød for de fleste), fedt. Her får du listerne.

Du finder detaljerede lister i Hæfte 2: Mad guide og Hæfte 4: Indkøbsliste

På KETO eliminerer du størstedelen af alle kulhydrater. Det gennemsnitlige indtag af kulhydrater er ca. 20-30 gram om dagen, men dette varierer fra person til person, og alt efter hvor aktiv du er. I starten, er det en god hovedregel.

Dine få kulhydrater kommer salat og grønsager, nødder og lidt fra mælkeprodukter. Alle forarbejdet kulhydrater undgåes, herunder ris, pasta, brød, og derudover undgår du stivelse som kartofler, bønner, linser og desværre også frugt, som indeholder fruktose hvilket også er en kulhydrat.

Undgå at spise

  • Korn – Mel, brød, korn, ris, havre, pasta
  • Sukker – Al slags sukker, honning, sirup (Sukrin undtaget, som er sukker alkoholer)
  • Rodfrugter – Kartofler, søde kartofler, delvist gulerødder, bønner
  • Frugter – Kun i meget små mængder
  • Til dels også mælk, da laktose er mælkesukker.

Som hovedregel er det klogt at holde dig fra mad der har flere kulhydrater end 5 gram per 100 gram, hvis målet er ketose. Lige med undtagelse hvis du kun spiser en meget lille mængde. Det kan ikke gøres hundrede procent op i “5 gram per 100”-reglen, men det kan være en god hovedregel for mange.

Spis nok af

Spis naturlig mad. Kød som er frilands, mad som er organisk og gerne økologisk.

  • Kød – fisk, okse, svin, lam, fjerkræ, osv.
  • Æg – blomme og æggehvide.
  • Bladgrønt – spinat, kål, salat, osv.
  • Grønsager der gror over jorden – broccoli, blomkål, tomater, agurk, osv. Fede mælkeprodukter
  • Oste, smøreoste, smør
  • Nødder og kerner – Pekan nødder, valnødder, chiafrø, hørfrø, mandler
  • Avocado og bær – avocadoer, hindbær, blåbær, jordbær
  • Sunde fedtstoffer – kokosolie, olivenolie, animalske fedtstoffer
  • Eventuelt sødestoffer – Sukrin (erythritol), stevia og andre sødestoffer

Det behøver ikke være kompliceret at leve på KETO. Vi har masser af madplaner som er optimeret til vægttab, og når du har brug for at sjusse den, skal du blot tænke

1. Protein
2. Masser af grønsager
3. Steg i fedt eller hæld gode olier over maden

Resumé
Undgå generelt kulhydrater og spis RIGTIG mad fra protein, grønsager og gode fedtstoffer. Undgå sukker, mel, korn, rodfrugter og spis kun begrænset frugt. Spis masser af grønsager og specielt fra bladgrønt, proteiner fra kød og æg, og spis nødder, koldpresset olivenolie og gerne mælkeprodukter

Hent den samlede indkøbsliste ved at tilmelde dig vores 30 dages Ketoliv

Effekten af KETO

Der er, som du nok ved, en del fordele ved KETO. De helt tydelige fordele som fedttab, stabilt blodsukker og en sundere krop er fantastiske, men der foregår faktisk en meget dybereliggende sundhed. Når du eliminerer sukker fra din kost, beskytter du dig selv mod et væld af sygdomme. Du høster lidt af fordelene ved at være i ketose, men lad os bare være ærlige – Det er ikke KUN ketose der har betydning. Det er lige så vigtigt, at du får de rigtige næringsstoffer, og hvor din fedt kommer fra, er ikke helt ligegyldigt.

– I dette kapitel kigger vi på effekten og fordelene af at være i optimal ketose, bivirkningerne på vejen og hvilke fedtstoffer du skal gå efter.

Fordelene ved KETO

Udover vægttab, er der en lang række gode fordele, som kroppen får del i, når du lever efter KETO og LCHF principper. Det er understøttet af nye artikler, der alle påviser laver påviser en væsentlig forskel. Vægttabet af KETO har vi været over, men har er alle de andre ting..

Epilepsi er en af de hyppigste neurologiske sygdomme, og karakteriseres ved tilbagevendende epileptiske anfald. I et epileptisk anfald skabes en unormal aktivitet i hjernen, som kan forårsage muskelkramper og bevidstløshed, samt mange andre mindre symptomer.

Epilepsi kan ramme alle aldre, og det er estimeret at over 65 millioner mennesker på verdensplan har epilepsi (4)

Årsagen til epilepsi er stadigt ikke helt forstået, men der findes flere medicinske behandlingsmetoder. Medicinsk behandling virker dog kun på 70% af mennesker med epilepsi.

KETO har vist sig at være meget effektiv i behandling af epilepsi, og specielt hos børn, hvor deres anfald ikke kan kontrolleres medicinsk (5)

En af de mest valide studie i nyere tid konkluderede at KETO  var meget effektiv i formindskelse af epileptiske anfald hos et stort antal børn. Studiet viste bl.a. at der efter et år på KETO diæten var 55% der stadig fulgte den, og at 27% af det samlede antal af børnene i studiet, oplevede 90% færre epileptiske anfald (6).

Nicolai fra Ketoliv havde desuden effekten af KETO på epilepsi inde på livet, i kraft af deres erhverv som ambulancebehandler hvor de gentagne gange kørte til en lille pige med epilepsi, der ikke kunne behandles medicinsk. Familien var i vildrede og den lille pige i seriøs livsfare for at blive skadet for livet. KETO viste sig at være løsningen på pigens anfald, og dette startede en livslang interesse for KETO. Læs den personlige historie her.

Nyere undersøgelser viser, at KETO øger koncentrationen af den godartede kolesterol kaldet HDL, end en LFHC diæt (low fat high carb) (7)(8). Ydermere har studier vist, at hvis du sænker dit kulhydrat indtag hos almindelige sunde individer, fører dette ligeledes til en højere ratio af HDL (9)

KETO mindsker mængden af den helbredsskadelige V-LDL kolesterol i blodet (10), sammenlignet med en almindelige diæt højt på kulhydrater.

Et nyere studie beretter om LDL værende den store synder når det kommer til blodpropper, eller faktisk, fordelingen af HDL og LDL i dit blod. Når du derfor får udført blodprøver, og får at vide at dit kolesterol tal er for højt, bør du i stedet nærmere på dine tal – mere præcist forholdet mellem dit totale kolesterol tal og dit LDL.

Forholdet mellem dit totale kolesterol og dit LDL kolesterol er den bedste værdi til at bestemme din risiko for hjertekarsygdomme. Denne ratio bør ifølge nogle studier være omkring 3-4(11), eller snarere 1:2.

Din totale kolesterol i forhold til dit LDL kolesterol, bestemmer mængden af tid som LDL bliver i din blodbane – og jo længere dette sker, jo større risiko er der for at LDL partiklerne oxiderer og forårsager åreforkalkning.

Men lad os lige understege, at det afhænger af maden du spiser. Du kan sagtens spise KETO og komme i ketose, baseret på skadeligt transfedt og vegetabilske olier, men det bliver du ikke sund af..

Ligesom koffein mister sin effekt på kroppen efter mange år som kaffedrikker, mister insulin også sin effekt efter for mange kulhydrater. Når dette sker, bliver du insulin resistent, og kan udvikle diabetes type 2 og mange andre livsstils sygdomme. Heldigvis er der en vej tilbage.

Et studie i 2005, af et mindre tal overvægtige middelaldrende patienter, viste at man på bare 3 uger kan mindske insulin-resistens med 70% (16) ved at spise en KETO frem for en normal kost. Flere studier viser også, at KETO er overlegen i forhold til andre moderate diæter (17). Der er altså håb forude for personer med en høj insulin resistens, og løsning er færre kulhydrater

Har du diabetes 2, og ønsker du at blive sundere, mindske insulin resistens, genopbygge din bugspytkirtel og eventuelt tabe dig, er kan KETO være løsningen for dig.

Alzheimers viser sig som en patologisk nedsættelse af hjernens evne til at forbrænde glukose. Neurobiologiske studier har vist, at ketoner kan bruges som et effektivt brændstof i hjernen, og at det øger den kognitive funktionsevne af patienter med alzheimers, herunder f.eks. hukommelse (25). Der er desuden begyndende evidens for, at et højere indtag af sunde fedtstoffer, fedtstoffer der indgår i en ketogen diæt, har en beskyttende effekt på hjernens celler (26).

Et højere indtag af sunde fedtstoffer beskytter hjernen imod at udvikle f.eks. alzheimers disease. Derudover spiller inflammation en rolle i flere neurosygdomme, hvor en mindskelse af inflammation fører til en mindskelse i udviklingen af den neurologiske sygdom (27)(28)(29).

Flere af faktorerne der indgår i en KETO, har vist sig at have god effekt på alzheimers og andre neurologiske sygdomme (30)(31):

  • Mindskelse af inflammation ved et lavere indtag af kulhydrater (32)
  • Øget indtag af sunde fedtstoffer
  • Øget indtag af MCT olie (fra f.eks. kokosolie)

Effekten på sclerose

Forskere har stadigt ikke helt forstået den beskyttende effekt som KETO har på hjernen, men vurderer at effekten ikke kun gælder epilepsi og alzheimers, men også andre neurologiske sygdomme som multiple sclerose er i fokus.

Acne Vulgaris er genetisk påvirket, og udviklingen af acne skyldes derfor ikke nødvendigvis livsstil. Det er den mest udbredte hudsygdom i verden og specielt i den vestlige verden. Symptomerne er øget bumser, hudorme og røde knopper, og er i mange tilfælde svær at få bugt med.

Acne findes hovedsageligt i den vestlige verden. Kigger man ud over den vestlige verden, er acne sjældent. Sygdommen er eksploderet inden for nyere tid, og en sådan stigning kan ikke forklares genetisk – Heldigvis viser nyere undersøgelser at acne muligvis kan behandles indefra og ud – igennem udelukkelse af bestemt fødevarer, formindskelse af kulhydrater og ved øgelse af bestemte typer fedtstoffer (18)

En diæt lavt på kulhydrater og rig på sunde fedtstoffer viser sig at behandle acne på flere områder; 1. ved at mindske insulin-niveau (19)(20), 2. ved at begrænse en systemisk inflammation i kroppen (21)(22) og 3. ved at mindske indtaget af IGF-1 (23)(24).

Bivirkninger

Hvis du starter på KETO fra en regulær kost fyldt med kulhydrater, er det en stor omvæltning for kroppen. Den går fra at spise forarbejdet kulhydrater, og til at have sukker som sin primære energikilde, til at bruge rigtig mad, og fedt som sit primære brændstof.

Det er en omvæltning, og det har et par bivirkninger i starten. Det går under navnet KETOinfluenza, da nogle af symptomerne svarer til dem man har, hvis man har en meget mild form for influenza.

Du taber vand og elektrolytter på KETO

Du kan føle, at du er langsom i hovedet, svimmel, utilpas eller alment dårlig. Derudover kan du opleve nogle specifikke symptomer som øget puls, dårlig ånde, reduceret fysisk ydeevne (i starten), muskelkramper og oppustethed og forstoppelse.

Symptomernes intensitet varierer meget, og det er slet ikke sikkert, at du får nogen af dem overhovedet. Årsagen til problemet er oftest altid, at du mangler vand og elektrolytter (salte), og det er en helt naturlig reaktion. Den kommer her.

Når du begrænser indtaget af kulhydrater, tvinger du kroppen til at bruge de kulhydrater den allerede har lagret i dine musk- ler og i din liver. I takt med, at dine kulhydrater bliver brugt til energi, mister du væske fra kroppen, fordi væske er ”kemisk bundet” til kulhydrater. Og når væske forsvinder, mister du også salte.

Der sker derfor en kædereaktion. Kulhydrater forsvinder, vand forsvinder, salt forsvinder.

Din krop har ikke behov for kulhydraterne, og faktisk heller ikke vandet, men den har et stort behov for salte, og den begynder derfor at signalere til dig, at den har brug for en genopfyldning af salt.

Det viser sig ved forskellige nødråbs symptomer som utilpashed, hovedpine og svimmelhed. Lad os kigge på, hvad bestemte symptomer er et nødråb efter – Så kan du hurtigt fikse det, hvis det sker for dig

Lad os lige understrege, at en af de største helbredsmyter der findes er, at salt ikke er godt for dig. Vi har brug for salt i alle vores celler. Det er rigtigt, at hvis du spiser forarbejdet mad, masser af kulhydrater og generelt lever usundt, får du måske for meget salt, og det har konsekvenser for dit blodtryk, men hvis du er sund, dyrker motion og lever på KETO, har du brug for at gøre en aktiv indsats, for at få tilstrækkeligt med mineraler.

Der findes tonsvis af mineraler som du har brug for, men der er specifikt tre som er de største og de vigtigste, og det er primært disse tre, som du hurtigt kan komme i underskud af, når du starter på KETO:

1. Natrium
2. Kalium
3. Magnesium

Lad os kigge på dem, og hvad du kan gøre, for at tanke op igen

Natrium
I de første uger på KETO, er det kun omkring halvdelen af dit vægttab der rent faktisk er fedt, resten er væske og natrium. Det er derfor vigtigt at du sørger for at fylde væske og salt på igen, ellers vil du få det skidt.

Symptomer på natrium underskud er træthed, hovedpine, koncentrationsbesvær, nedsat fysisk ydeevne

 

Hvis du oplever nogle af disse symptomer, specielt i starten, kan det være en idé, at prøve at øge dit salt niveau en anelse. For de fleste hjælper det med 1-2 tsk salt ekstra om dagen, enten i et glas vand, eller løbende på din mad. Vi vil dog på det højeste anbefale at du bruger himalaya eller havsalt, frem for almindelig bordsalt, da det har over 300 flere mineraler end bordsalt.

Note: Hvis du er diagnosticeret med forhøjet blodtryk, diabetes type 2 eller andre sygdomme, bør du konsultere med din læge, inden du øger dit salttilskud.

Kalium
Ligesom med natrium, mister du kalium i starten af din KETO.

I kraftige tilfælde giver det et medicinsk udtryk kaldet hypokaliæmi, der giver symptomer som muskelkramper, træthed og øget hjertebanken. Kalium spiller en stor rolle ved muskelkontraktion og i dit hjerte (som er en muskel).

Næsten alle frugter indeholder kalium, men der er kun ganske få, som er KETOvenlige. Kød er en stor kilde til kalium, men det meste svinder væk under stegning. Den efterladte juice er derfor en god kilde til kalium!

Magnesium
Muskelkramper, specielt i læggene om natten, skyldes oftest mangel på magnesium.

Magnesium bidrager til 300 forskellige funktioner i kroppen, hvor proteinsyntese, blodsukker kontrol og dannelse af energi, er blot et par (ret vigtige) af dem.

Symptonerne er muskelkramper.

Grønsager er en utrolig god kilde til magnesium, og desuden fisk og forskellige kerner samt frø. Hampfrø, chiafrø, græskarkerner og mange flere.

Grønsager får sin grønne farve fra stoffet klorofyl, som primært består af magnesium – Så sørg for at spise masser af grønne grønsager!

De rigtige fedtstoffer

Først vil vi starte med at understege, at du generelt skal holde dig langt væk fra nogle forbehandlet planteolier, der længe har været stemplet som sunde. Det gælder majsolie, rapsolie, sojaolie, solsikkeolie. Disse olier er nærmest lavet til at kunne modstå jordens undergang, og de øger frie radikaler og inflammation i kroppen, og ændrer din omega 6:3 balance uhensigtsmæssigt meget til den forkerte side.

De fleste forarbejdet fødevarer som mayonnaise og andre dressinger, er desværre oftest altid baseret på disse olier.

Vi tager et hurtigt kig på de gode fedtstoffer. Vi har i store træk mættede og umættede fedt, hvor umættede inddeles yderligere monoumættede og polyumættede fedtsyrer. Og så har vi transfedt, som får sin helt egen beskrivelse. De fleste olier indeholder en kombination af flere fedtsyrer.

Umættede fedtsyrer
I modsætning til mættede fedtsyrer, har umættede fedtsyrer længe været stemplet som de sunde fedtsyrer. Umættede fedtsyrer er flydende ved stuetemperatur, og er olier som ekstra jomfru olivenolie, avocadoolie, hørfrøolie, sesamolie og andre lignende uforarbejdet olier.

 

Monoumættede og polyumættede fedtsyrer
Monoumættede fedtsyrer kommer fra mange af de gode olier vi kender i dag. Olivenolie, hørfrøolie, nødder og avocado, har længe været anset som rigtig sunde. Omega 3 er en polyumættet fedtsyrer, og er essentielle fedtsyrer som kroppen ikke selv kan danne. De skal tilføres udefra, og er livsnødvendige, for at opretholde en god balance.

I dag har vi i Danmark generelt et omega 6:3 forhold, svarende til 20:1. Altså 20 gange så meget omega 6 som 3. Det fører til kronisk betændelsestilstand i kroppen.

Polyumættede fedtsyrer med masser af omega 3 er blandt andet nødder som valnødder, mandler, pekannødder og kerner og frø som græskarkerner, solsikkefrø, hørfrø og chiafrø. Og derudover kommer fisken. Fisk indeholder meget store mængder omega 3, og det er årsagen til, at næsten alle lande i verden anbefaler, at man spiser fisk hver uge.

Mættede fedtsyrer
Mættede fedtsyrer er faste ved stuetemperatur. De er generelt stemplet som årsagen til hjertekarsygdomme, forhøjet kolesterol og blodtryk og andre kredsløbsssygdomme, men disse påstande er nu blevet aflivet godt og grundigt – det tager bare tid før den synker ind hos fødevarerstyrelsen.

En af mange metaanalyser fra 2010 har vist, at der er tonsvis af fordele ved at inkludere mættede fedtsyrer i din kost, bl.a. Et bedre forhold af LDL og HDL kolesterol, øget immunstøtte og bedre knogletæthed.

Desuden har vi spist det i 2000 år, og vi er her stadig.

De fleste mættede fedtstoffer kommer fra animalske fødevarer, og er æg, kød, fløde, smør, mælk direkte fra koen, svinefedt, kokosolie, kakaosmør, og så videre.

Transfedt
Transfedt er en umættede fedtsyrer, der findes naturligt i animalske produkter, men også kan fremstilles syntestisk. Det er den syntestiske du skal undgå, og den findes i forarbejdet vegetabilske olier. De udsættes for en såkaldt hydrogenering, hvor hydrogen ved højt tryk presses ind i molekylerne. Det gør industrien for at få olien til at holde længere på hylderne.

Hvis du i dag fandt en solsikkeolie fra 1930, vil den formentligt være ligeså brugbar nu, som den du kan købe i dag i dit supermarked. Det kan umuligt være sundt for din krop. Derudover danner olierne oxideret LDL kolesterol, som øger dit blods sammenklumpningseffekt, når de bliver opvarmet, og det øger derfor risikoen for blodpropper.

Enhver restaurant og grillbar bruger vegetabilske olier til friture (og alt andet stegning, fordi det er billigt).

I Danmark kontrollerer vi heldigvis mængden af syntestisk transfedt vha. en restriktion fra 2006, som maksimalt tillader 2 gram transfedt per 100 gram. Før var dette tal helt oppe på 60 gram. Det naturligt forekommende transfedt fra dyr, er ikke en del af denne kontrol.

Resumé
Spis rigtig mad – Fedtstoffer der ikke er forarbejdet og overophedet. Hvis en olie, margarine eller andet fedtstof kan holde sig usandsynligt længe, eller det indeholder tilsætningsstoffer, som du ikke kan udtale, er det forarbejdet. Koldpresset olier er oftest ikke forarbejdet, og er ikke ophedet, sammenlignet med andre.

De første 30 dage

For at kroppen kan blive fedttilvænnet, som man kalder det, skal der gå i hvert fald 30 dage.

Når du starter din KETO diæt vil din krop længtes efter sukker. Og den giver ikke op uden kamp.

Din krop vil derfor i første omgang kæmpe imod dig, og gå i sultestrejke (for de fleste), også kaldet KETO influenza, hvor kroppen tror den sulter, fordi du ikke spiser kulhydrater. Efter nogle dage eller en uge, finder kroppen ud af, at den lige så godt kan lade være med at vente på kulhydraterne, og i stedet forsøge at optimere kroppen til at forbrænde fedt. Så begynder du at blive fedttilvænnet.

Kroppen er ikke trænet i at omsætte så meget fedt, og den har derfor behov for at oplære en ny hær af enzymer, der er super gode til at nedbryde fedt, i stedet for sukker.

Det tager tid, og det er derfor, at det er er utrolig vigtigt, at du hænger i, i starten. Du kan altså hurtigt komme i ketose ved at faste, men det kræver længere tid, før kroppen er blevet god til at bruge fedtforbrændingen, og du for alvor kan mærke forskellen.

Er du klar til at springe ud i KETO?

Start med et 30 dages Ketoliv Kickstart, og få den bedste start på KETO du kunne drømme om.

WordPress Theme built by Shufflehound.
Vores mål er at gøre livet nemmere for dig på keto. Det gør vi igennem madplaner, automatisk indkøbsliste og kalorieudregninger, og igennem et smukt fællesskab
KETOLIV