Vind gavekort på 450,- kr

Vind et gavekort på 450,- kroner til functionalfoods.dk

Vi udtrækker en vinder den 10. hver anden måned, og vinderen får direkte besked. I mellemtiden sender vi dig guldkorn om Keto, vægttab og sundhed.

Functionalfoods er vores søsterselskab, og vores høje standarder er lagt i de fysiske sundhedsprodukter – Prøv vores Fitbar, Bone broth eller andre gode sager.

Kom i ketose med vores madplaner

– både hvis du er ny og hvis du er erfaren

Bliv medlem af Ketoliv til sølle 1,5 kroner om dagen. Den første måned helt gratis!

I medlemskabet får du:

Mange madplaner
Smarte madplans funktioner
Automatisk næringsudregning for hver dag
Automatisk indkøbsliste ud fra retterne valgt
En smart vægt-dagbog
30 dages Ketoliv Kickstart
(Det ultimative KETO kickstart forløb!)

Læs på medlemssiden

Det bedste fra hele keto / LCHF miljøet

Hvad der gør Ketoliv specielt, er hvordan vi driver siden. Den er nemlig drevet af dig, mig og alle andre KETOer. Det er ikke blot tilfældig KETOmad fra én eller to personer, det er det bedste fra hele KETO verdenen, delt af alle brugere. Du har nemlig, som du sikkert ved, mulighed for at dele dine bedste opskrifter og madplaner med os. Vi tester opskrifterne og madplanerne, og deler dem med dig, hvis kvaliteten er i top. Dette er derfor din garanti for, at det du finder på siden er det aller bedste inden for KETO. Hvorfor nøjes når du kan få det bedste?

Mange tusinder har allerede ændret deres livsstil til at følge nogle simple og effektive principper. Deres opskrifter, madplaner, og deres brugbare erfaringer og viden er grundlaget for principperne her på siden.

Det er meget vigtigt for os, at det er nemt, sundt og holdbart – og det sørger vi derfor for at det er – Resten er det op til dig..

Del dine bedste opskrifter med alle andre

Vi ønsker at alle kan dele sine bedste opskrifter med hinanden på en nem måde. Derfor har vi lavet muligheden for, at du kan dele dine bedste opskrifter med os, og hvis opskriften er god, laver vi hurtigt en madlavnings-video af den, tager billeder og lægger den på siden. Vi sørger naturligvis for at fortælle alle, at det er din opskrift.

Du bliver ikke fed af at spise fedt


Fedt har længe været genstand for frygt og skræmme. Det stammer fra USA, og har bredt sig til hele verden, inklusiv Danmark. Hvis du spiser det samme antal kalorier fra enten fedt eller kulhydrater, og undlader det andet, vil du tabe dig mest af at vælge fedtet. Dette skyldes, igen, at fedtstoffer har en længere kemisk binding, og derfor kræver mere energi at nedbryde.

Sukker er hurtigt at nedbryde, og kroppens fortrukne forbrænding. Hvis du derfor prøver at leve på en KETOdiæt , men du indtager for mange kulhydrater, vil din krop begynde at forbrænde disse, og da der kun er en begrænset mængde, vil din krop hurtigt føle sig tom for energi. Det er derfor vigtigt at du holder dit fedtindtag højt og dit kulhydrat lavt. Oftest under 30 gram, og i starten gerne under 10-15 gram kulhydrater.

Fedt indeholder 9 kalorier per gram, imens kulhydrater og fedt kun indeholder 4 per gram. Fedt er mere kalorietæt end kulhydrater og protein, og du skal derfor have færre gram mad, for at indtage den samme mængde kalorier. Hvis du er helt på bar bund når det kommer til indholdet i maden du spiser, anbefaler vi, at du enten tæller kalorier i starten igennem en mad-app, eller også at du bruger vores 30 dages Ketoliv Kickstart, og kommer i gang med KETO på den helt rigtige måde.
[activecampaign]

Hvor meget protein kan man spise


Den største fejl hos de fleste der begynder på en ketodiæt, er at erstatte de mistede kulhydrater med proteiner. Dette er imidlertid en dårlig idé, da effekten kan blive den samme, som hvis du indtog kulhydrater. Når kroppen indtager meget mere protein end den har brug for, til at opbygge muskler og celler, omdanner den nogle af de overskydende aminosyrer til glukose igennem en process kaldet glukoneogenese.

Det er imidlertid ikke så stort et problem, medmindre du spiser rent protein.

Hvor mange kulhydrater man må spise


Hvor mange kulhydrater man kan spise om dagen, er forskelligt fra person til person. Din krop har altid været vant til at forbrænde glukose, og er derfor rigtig god til det. Den har ikke dannet de nødvendige enzymer, som den bruger til at omdanne fedtet, men det bliver den kun bedre og bedre til. Det anbefales derfor, at du i de første 1-5 dage spiser så få kulhydrater så muligt, for at komme bedst igennem de første dage. Derefter kan du holde dig under ca. 30 gram om dagen, men eksperimentere i hvor mange kulhydrater du kan spise.

Der forskel på om man er ny i KETO eller ej. Din krop har altid været vant til at omdanne forbrænde glukose, og den der derfor rigtig god til dette. Fedt derimod, er den nødt til træne, og den bruger derfor det første stykke tid på at opbygge de nødvendige enzymer, der bruges til dette.

Det kan tage op til flere måneder før du har opbygget de nødvendige enzymer, men det betyder ikke, at du ikke må spise kulhydrater i flere måneder – det betyder at du skal eksperimentere om det er 10, 20, 30, eller måske 40 gram kulhydrater du kan tillade dig at spise, samtidigt med at du har fedt som primær forbrænding.

Hvordan kroppen har det på KETO


Når man begynder på KETO, oplever de fleste at føle sig træt og udtømt for energi. Dette er helt naturligt, idet din krop stadig efterspørger sukker som forbrænding, og dette dette indtager du ikke noget af. Kroppen er vedholdende, og forsætter med at føl sult, træthed og ugidelighed, lige indtil det går op for den, hvad du prøver på. Når du indtager en høj mængde fedt og ingen kulhydrater, går det op for kroppen på et tidspunkt, at den har masser af energi til rådighed – og at der ikke er nogen grund til at “vente” på kulhydraterne længere – den begynder derfor at forbrænde fedt. Når dette sker, vil du på et splitsekund gå fra et være træt, til pludseligt at føle dig normal igen, og jo bedre din krop bliver til at forbrænde fedt, jo bedre får du det.

Du kan derfor risikere at opleve den klassiske KETOinfluenza, hvor du føler, at du går rundt i din egen lille osteklokke, og ikke har energi til ret meget. Husk bare, at dette går over, og drik rigeligt med vand og tilsæt salt på din mad i starten.

Når du kommer i ketose, vil du opleve en følelse af velvære, hvor du undgår både at være høj og lav på energi – du vil i stedet være et sted midt imellem, fordi din krop altid regulerer dit energiniveau ved at forbrænde fedt – fedt som oftest altid er tilgængelig i enten din føde eller på din krop.

Læs meget mere om KETO influenza, bivirkninger, løsninger og meget mere, i vores 30 dages Ketoliv Kickstart. Der er et helt hæfte bare med bivirkninger og løsninger på dem!

Husk rigeligt med væske og salte


Oplever du hovedpine, svimmelhed eller hjertebanken i overgangen til ketose, er dette normalt og hurtigt løst. Det skyldes, at du forbrænder dine sukker-depoter i kroppen, og at du derfor er på vej i den rigtige retning – du glemmer bare at indtage ekstra væske og salte.

Dine sukker-depoter binder væske, og når du mister dine sukker-depoter, mister du også den mængde væske som de er bundet til. Din krop taber derfor volumen, og ofte så meget, at du kan få hovedpine eller føle hjertebanken – det er væske du er nødt til genopfylde, og det gør du ved at indtage mere vand end du plejer at drikke, og ligeledes en ekstra potion salt, for at sikre at vandet bliver i kroppen.

Hovedpine og svimmelhed skyldes ofte vandmangel, hvilket du nemt kan få i overgangen til ketose, medmindre du aktivt gør en indsats for at undgå det – ved at drikke mere vand

Hjertebanken i overgangen til KETO (ikke brystsmerter, men en følelse af, at hjertet slår lidt hurtigere eller hårdere, selvom du sidder stille) er også helt normalt. Da din krop har tabt væske, skal dit hjerte kompensere for en mistet volumen i kredsløbet, og du vil derfor kunne mærke at den slår et par gange ekstra eller en anelse hårdere. Hvis du f.eks. har prøvet at være bloddoner, kan du have oplevet noget lignende. Det er ikke noget problem for hverken hjertet eller kroppen.

Du er ikke alene


Vi er alle ens, føler mange af de samme ting og oplever de samme symptomer. Du er derfor ikke alene om at omlægge til en KETO livsstil, og vi anbefaler derfor at du engagerer dig i Ketolivs fællesskab ved at ansøge om vores gruppe på Facebook: LCHF og KETO. Det er et lukket forum, hvor vi hjælper hinanden!

Hvis du oplever udfordringer eller har brug for støtte igennem overgangen til ketose, skal du ikke tøve med at række hånden ud til andre. Vi ønsker alle dette.

En begyndervenlig start


Vi anbefaler at du henter vores 30 dages Ketoliv Kickstart forløb, med fuld indkøbsliste til 4 uger, madplaner og alt hvad du skal vide. Det er gennemarbejdet og gennemtestet, og uden tvivl den bedst start du kan få.

Den kan være guld værd, og sikrer at du kommer godt igennem omvæltningen, og forsætter på en stabil vej til højere sundhed og vægttab.

Opbygningen af de fire første uger


De fire første uger er opbygget af forholdsvist nemme opskrifter, og derudover finder du en liste over nogle ting du bør skaffe i dit køkken, og nogle andre ting du bør fjerne, for at undgå at du falder i.

Forskelligheden iblandt os

Der er mange forskellige måder at leve på en ketodiæt. Nogle spiser kun 2 gange om dagen, nogle spiser 3, andre spiser 3 hovedmåltider og 3 såkaldte fatbombs. Nogle bliver sjældent sulten på en ketodiæt, og har derfor kun behov for 2 store måltider, andre har svært ved at spise tilstrækkeligt med fedt i hovedmåltiderne, og må supplere fedt fra sidemåltider fra f.eks. bulletproof kaffe, 2 minutters chokoladekage eller verdens nemmeste havregrynskugler

Vi har opbygget madplanen som 3 hovedmåltider. Med et medlemskab af Ketoliv, kan du dog nemt ændre i retterne, fjerne og tilføje, så det passer bedre på dig.

Do’s and don’ts


Der er nogle ganske få ting som går igen, når man snakker om fejl inden for KETO. Læs om dem her, og vær opmærksom på, om det er nogle fejltagelser du laver.

Stadig fedtforstrækket

Du er stadig fedtforstrækket, efter at have levet mange år i en kamp på at undgå fedt. Mange der stadig er fedtforstækket, ender med at sulte sig selv i forsøget på at leve på en KETO diæt. De ved de ikke må indtage kulhydrater, og at de også skal begrænse proteiner, men de ønsker ikke at spise så meget fedt. I stedet spiser de ingenting. Du taber dig naturligvis, men du har det forfærdenligt, og det er ikke sundt for din krop. Læg mærke til, om du spiser en tilstrækkelig høj mængde fedt, og prøv flere forskellige fedtkilder, for at finde ud af hvad der virker for dig. Du kan f.eks. prøve med følgende fedtkilder:

  • Fløde i maden og i kaffen
  • Kokosolie uden smag i kaffen
  • Ost på din mad
  • Spis 1-2 avocadoer om dagen
  • Lav de nemme og super lækre ketoboller og tilsæt godt med smør
  • Steg dine grønsager i rigeligt med smør, oliven, kokos eller anden olie.
  • Brug flødeost i mange ting, f.eks. de 2 minutters blender pandekager, som indeholder meget fedt i form af æg og flødeost (super lækre og hurtige om morgenen)
  • Vælg kød af høj fedtmængde og spis masser af fed fisk

For meget protein

Mange laver den fejltagelse, at erstatte kulhydraterne med protein i stedet for fedt. Dette har desværre den effekt, at proteiner omdannes til glukose (igennem glukoneogenese), og du kan derfor ikke skifte over til at forbrænde fedt i stedet for sukker. I stedet fortsætter din krop på lavt blus, og du føler dig derfor træt og taber dig ikke – faktisk tager du sandsynligvis på.

Uforberedt 

Det er ikke let at lave en kostomlægning, og ikke når den er forholdsvis radikal som KETO og LCHF. Samfundet er ikke en medspillere, men snarer en modspiller, og det kan derfor være svært at følge en ETO diæt, hvis man tager én dag af gangen – eller værre – et måltid af gangen.

Du er i stedet nødt til at hive planlægnings-genet lidt frem, og lave en madplan for nogle dage frem, eller måske for en hel uge. Planlæg hvad du har tænkt dig at spise senere, i morgen og hvad du gør, når du får lyst til noget lækkert (laver/køber alternativer).

Men hvad så når du bliver tilbudt et stykke slik, en kage eller en bolle? Så siger du nej tak. Det er faktisk slet ikke så underligt som man først lige føler at det er, men da vi i Danmark oftest mødes over en bid mad eller noget at drikke, er det anderledes.

Du kan have dine egne få ingredienser med, til at lave en keto bolle på 90 sekunder i mikroovnen. Du vil dog ikke kunne undgå at skulle fortælle hvad der foregår, og måske hvorfor “du er for god til at spise almindelige boller” (denne er set før), men i sidste ende vil andre mennesker få respekt for dig, når de kan se at du er tro mod dine egne mål og dine principper.

Så selvom det kan give dig en negativ følelse i øjeblikket, vil alle du omgåes kun få mere respekt for dig, jo mere du er tro mod dig selv.

Du kan alternativt lave en “emergency-kit”  med nogle ketovenlige ingredienser eller madvarer, som du kan finde frem hvis/når du møder fristelser. Det bedste du kan gøre, er at forvente at der vil komme fristelser, og være godt forberedt på dem.

En cheat-day

Begrebet cheat-day har i mange sammenhænge været populært længe. Det handler om at udvælge én dag om ugen, hvor man må synde, imens man i resten af dagene er tro mod sin diæt.

Der er flere årsager til at have en cheat-day, og vi skal ikke diktere om du skal have en cheat-day, men vi vil fortælle dig om konsekvenserne. En Cyklisk ketodiæt (CKD) benytter sig af en cheat-day, men denne type af ketodiæt, og den kan være svær at få til at fungere. Den kræver oftest at du har et meget højt aktivitetsniveau.

Ved at have en cheat-day om ugen, ødelægger du det hårde arbejde du har lavet i løbet af ugen, idet du genopfylder dine sukkerdepoter og forvandler din forbrænding til igen at være bygget på sukker. Dagen efter forsøger du så at forsætte i ketose, men her vil din krop oftest blot forbrænde dine sukkerdepoter, og du vil aldrig rigtigt kunne bibeholde et ketose stadie. Du kan dog godt tabe dig på denne måde, du kan risikere at være i en form for permanent sultestrække.

Et godt argument for at have en cheatday: Uden en cheat-day, er livet for surt og trist.

En cheatday kan for nogle være guleroden i enden, der gør, at du kan fortsætte med ketodiæten

Hvis ovenstående er dit argument for at have en cheat-day, kan det være positivt for dig med en cheatday.

Læs vores artikel om cheat-day

Morgenmad, frokost og aftensmad


I vores 30 dages Ketoliv Kickstart, har vi valgt en lang række opskrifter som er overkommelige. Derudover er der nogle dage, hvor det egner sig at spise aftensmaden fra dagen før til frokost dagen efter. Dette er dog ikke altid muligt, og vi har derfor forsøgt at finde nogle frokost-retter der er nemme at tage med. Inden for morgenmad er der lidt for enhver smag, både i form af morgenmad i en skål, pandekager, æg og bacon og andre ting.

Og med et medlemskab, kan du nemt fjerne og tilføje retter, så de passer bedre til dine smagsløg og din økonomi.

Læs madplanen igennem, og erstat de ting du ikke spiser eller finder usandsynligt at du får lavet. Du finder et hav af opskrifter på både morgenmad, frokost, aftensmad og fatbombs, under vores sektion med opskrifter

Fatbombs


Fatbombs er nogle ekstra fedttilskud som du tager som mellemmåltid, imellem de 2-3 store måltider. Fatbombs har oftest dessertlignende karakter, og kan være alt fra en 2 minutters chokoladekage med flødeskumverdens nemmeste havregrynskugler, til bulletproof ketokaffe, en skål oliven eller en ketobolle med smør.

Hvor mange fatbombs du har brug for om dagen varierer, men undersøg selv hvor mange fatbombs du har brug for på en dag, for at overholde det høje fedtindtag. Måske har du slet ikke brug for nogle.

30 dages Ketoliv Kickstart

[activecampaign]
Left Menu Icon