Er LCHF og Keto det samme?

I Danmark er ord som LCHF, LCHF liberal og LCHF striks, en betegnelser for en måde at spise på, der er lavere på kulhydrater, og højere på fedt, end den almindelige danske kost.

Det er måder at spise på, der har udviklet sig fra at være noget, som meget få gjorde, til at være en ting, som rigtig mange mennesker praktiserer enten permanent eller i perioder, og specielt hvis de prøver at tabe sig. Senere er ordet Keto kommet til, og nu kan man undre sig over, om det egentligt ikke er det samme?

Så hvad er hvad?

Keto og LCHF er et ord for to forskellige ting, men som ligger meget tæt på hinanden.

Keto, spiser man mad, som er LCHF. Man kan sagtens i sammen omgang sige, at man spiser LCHF, selvom man spiser Keto, men den anden vej omkring, er ikke helt korrekt.

Når man spiser “Keto“, går man samtidigt efter, at komme i ketose. Som du sikkert ved, betyder det, at din krop har en meget lav mængde kulhydrater i kroppen, og at du indtager en meget lav mængde kulhydrater, hvorefter kroppen, langsomt, begynder at bruge fedt som sin primære forbrænding, som danner ketoner, og du derved kommer i ketose.

Ketose er altså et udtryk for, at dit keton-tal er højt, og at din indtagelse af kulhydrater er meget lavt (20-30 gram kulhydrater om dagen).

Man kan sagtens spise LCHF uden reelt set at komme i ketose, og det er dér forskellen ligger.

“Jeg spiser Keto, men jeg kommer ikke i ketose” – Så spiser du LCHF
“Jeg spiser LCHF, og kommer i ketose” – Mere sammenligneligt med LCHF striks, og her kan du sagtens sige Keto, LCHF, LCHF striks, eller hvad du vil kalde det.

Giver det mening? 

Det der afgører, om du spiser Keto eller LCHF, er, om du reelt set kommer i ketose, for når mad er “Keto“, er det også “LCHF“.

Resume:

  • Først kom LCHF, LCHF varianter (striks/liberal) og så kom Keto
  • Du kan godt spise Keto, og samtidigt spise LCHF, men du spiser ikke nødvendigvis Keto, når du spiser LCHF
  • Keto får dig i ketose, hvorimod LCHF kan få dig i ketose, men ikke nødvendigvis gør.
  • Dét der afgør, om du spiser Keto eller LCHF, er om du spiser så lang en mængde af kulhydrater, at du kommer i ketose

(For) meget fokus på fedt

Det er ikke forkert at tænke på, både hvilken og hvor meget fedt, man egentligt spiser. Men mange gange ser man, at der er et rigtig stort fokus på fedt, og et mindre fokus på de andre makronæringsstoffer, hvilket ikke altid giver et særlig godt resultat.

Fedt indeholder flere kalorier end kulhydrater og protein, og fedt er ikke den vigtigste faktor, når du spiser LCHF og Keto. Det er kulhydraterne.

Kulhydraterne er den vigtigste faktor, når vi snakker Keto mad, da det er udeblivelsen af kulhydrater, der afgør, om din krop får størstedelen af sin energi fra fedt, eller om det kommer fra de kulhydrater du indtager.

Men er fedt ikke nødvendig?

Der er fedt i alle dine celler, og fedt er nødvendig, uanset om man spiser Keto, LCHF eller en normal dansk kost. Fedt er med til at sikre, at din krop har energi, nu når du spiser en lav mængde kulhydrater, og du skal specielt tænke på det, hvis du ikke har særlig meget visceralt fedt (fedt på kroppen). Har du meget fedt på kroppen, kan det være målet, netop at forbrænde det fedt du har på kroppen, og så kan du spise en lavere mængde fedt end ellers.

Din krop skal have energi, og det skal komme enten fra kulhydrater, protein eller fra fedt, og når du i forvejen spiser en meget lav mængde kulhydrater, og kroppen bruger protein som byggesten (og mange andre ting), er det vigtigt, at få nok fedt, og samtidigt nok af den rette type fedt.

 Når LCHF bliver MCMF, HCHF, LCLF og så videre

Der er mange variationer af mad, og lige på Keto, som kan være en afvigelse fra, hvad mange er vant til, kan man hurtigt komme til at spise en sammensætning af mad, der i virkeligheden ikke er low carb high fat, men noget andet. Vi kaster om os med forkortelser, og halvdelen er selvopfundet (moderat carb, moderat fat, high carb high fat, low carb low fat, osv.), og pointen er, at der er bestemte faldgrupper, du lige skal undgå.

🧀 🥓 🥛  Low carb mega-high fat
Man kan godt spise for meget fedt, og det er faktisk mange gange en af grundene til, at man ikke taber sig det, man ønsker at tabe sig, eller måske endda tager på. Der er mange kalorier i fedt, og selvom du spiser high fat, betyder det ikke, at du skal skovle smør i kaffen og hælde fløde i alt. Det betyder, at du godt må spise fedt, men at du stadig skal se helheden af maden, og holde det til et vist niveau.

Det er svært, at gå fra at være fedtforskrækket, til at man nu må spise fedt, og når man så læser, at fedt er godt, kan man nemt komme til, at gå for langt overbord. Det har været trendy, at hælde 30, 40 eller 50 gram smør i kaffen, og selvom det godt kan være gangbart som et selvstædigt måltid (det eneste du spiser til det måltid), får du alt for mange kalorier, hvis det er tilføjelser til fx. 3 almindelige måltider.

Keto og LCHF handler ikke om, at spise ubegrænset fedt, men at spise en mængde, der passer rent næringsmæssigt, for at du opnår de ting, du går efter.

🍔  Moderat/high carb + high fat
En af de helt store faldgrupper er også, at man tror man spiser LCHF eller Keto, men at man i virkeligheden spiser ret mange kulhydrater, uden helt selv at være klar over det.

Det er oftest, når man spiser brøderstatninger og bager LCHF kager, og selvom de godt kan have en plads, er det bare vigtigt ikke at snyde sig selv. Det kan hurtigt løbe op i mange kulhydrater, hvis du afgiver fra, at få dine kulhydrater fra grøntsager, men i stedet får dem fra ting, der prøver at imitere en livsstil, du allerede har lagt fra dig (slik, brød og kage).

Dermed ikke sagt, at en moderat carb + high fat ikke kan være gangbar, og stadig give fx. vægttab (hvis du er meget bevidst om mængden af maden). Du skal bare være klar over konsekvensen af disse erstatninger.

Resume:

  • Mere fedt er ikke bedre
  • Fedt indeholder flere kalorier, og hvis du spiser meget fedt, uden at være klar over det, får du for mange kalorier til fx. at tabe dig
  • Fedt er nødvendig, men i en fornuftig mængde
  • Keto og LCHF kan hurtigt blive til moderat carb + high fat, eller high carb + high fat, hvis man spiser mange brøderstatninger eller bager mange low carb kager

Intet er forkert, og intet er rigtigt

– “Det er ikke Keto! #€&!”
– “Sådan her spiser man Keto!”
– “Du har for mange kulhydrater!”
– “Gulerødder er ikke Keto!!”

Det er mange sætninger der høres, i mange forskellige grupper og sammenslutninger. De kommer oftest som resultat af, at man selv mener, at man spiser på den rigtige måde, og at andre der ikke spiser sådan, dermed må spise på en forkert måde.

Det er bare vigtigt at huske på, at hvad der er rigtigt og forkert er individuelt. Så hvad der er rigtigt for dig, er måske mindre rigtigt for andre, da alt afhænger af vores personlige helbred og vores mål.

Desuden skal mange ting ses i kontekst. Nogle kan mene, at en gulerod ikke er low carb, fordi de i forvejen spiser dagens kulhydrater et andet sted fra, og et par gulerødder dermed vil skubbe kulhydratmængden for højt op, i forhold til at være på Keto. Andre har måske sparet på kulhydraterne, for nu at spise et par gulerødder. Kan du se hvorfor, at det kan være svært at vurdere andres madsituation?

Men ret skal være ret. Nogle ting passer ikke ind på hverken Keto eller LCHF. Eksempelvis brød, kartofler (kolde og varme), pasta og ris, som har rigtigt mange kulhydrater,  og de passer meget sjældent ind i en LCHF og Keto kontekst.

Man skal spise under 100 gram ris, for at have spist mere, end hvad der normalt er nødvendigt, for at komme i ketose. Og så må du i så fald ikke spise andet, der indeholder kulhydrater.

Nogle meget kulhydratholdige fødevarer, må derfor siges, ikke at være Keto. Men udover det, er der mange nuancer af den samme måde at spise på.

Nogle søger at tabe sig, og andre gør ikke. Nogle har specielle sygdomme der gør, at de skal spise på en bestemt måde, og andre kan tillade sig mere. Bare vi husker, at fokusere på vores egne mål, og vores egen mad, og drager inspiration af hinanden, uden at låse os fast på en rigtig eller forkert måde, at gøre tingene på – så er der plads til os alle ❤️