Vind gavekort på 450,- kr

Vind et gavekort på 450,- kroner til functionalfoods.dk

Vi udtrækker en vinder den 10. hver anden måned, og vinderen får direkte besked. I mellemtiden sender vi dig guldkorn om Keto, vægttab og sundhed.

Functionalfoods er vores søsterselskab, og vores høje standarder er lagt i de fysiske sundhedsprodukter – Prøv vores Fitbar, Bone broth eller andre gode sager.

💩 Fordøjelsesproblemer, Keto og hjælp

Vi kan lige så godt sige det lige ud, nemlig at Keto kan påvirke din afføring og dit toiletmønster en del, og at det faktisk kan gå til begge sider, alt efter hvor du kommer fra!

Der findes efterhånden ikke noget “generelt set”, når det kommer til tarmsystemet, men generelt set, så sætter Keto mad mere gang i dine tarmbevægelser, og vi ser både, at nogle får diarre, og at andre bliver forstoppet.

Heldigvis kan vi fortælle dig, at du ikke er alene om det, da det inden for vores områder her, er helt normalt, at snakke disse ting igennem. Uanset hvad, skal du vide, at det er midlertidigt, det der foregår. Set med langsynede briller, vil dit tarmsystem stabilisere sig ud fra din nye måde at spise på, og når det sker, er Keto som udgangspunkt godt for dit tarmsystem, da du eliminerer forarbejdet mad.

Så lad os kigge lidt på, hvad Keto kan og gør ved tarmsystemet, og hvordan du takler både forstoppelse og diarre, som kommer på baggrund af den ændrede kost.

 

Forstoppelse, hvad der er normalt, og hvad du gør ved det

Når man snakker om, hvad der er et normalt afføringsmønster, spænder det meget bredt. Nogle pølser den hver dag, nogle et par gange om dagen og nogle pølser ikke i tre dage i træk. Der varierer meget, og det vigtigste er, at afføringsmønsteret er konsistent. Men en dag uden afføring, betyder ikke, at du er forstoppet.

 

Disse tre ting forårsager oftest forstoppelse:

– 1. Dehydrering

Som du allerede ved, kan du forvente at tabe 1-3 kg ren vand, når du bevæger dig i overgangen til ketose. Der anbefales allerede, at du drikker 1-2 Liter vand på en normal dag, og endnu mere på en varm dag – Men det er uden, at vi gør op for det, du i derudover har tabt!

Løsning: Drik dobbelt så meget væske, som du normalt er vant til

– 2. Mangel på elektrolytter

Vi venter tit og ofte tilbage til væske og elektrolytter, men det er fordi, det er alfa omega i overgangen til ketose. Du kan nemlig drikke nok så meget væske, men hvis du er i elektrolyt ubalance, tisser du vandet ud igen.

Når du stopper med at spise kulhydrater, så holder dit insulin niveau sig lavt og stabilt, og selvom det er godt for andre ting, gør det jo, at din nyre udskiller elektrolytter som natrium, kalium og magnesium.

Løsning: Spis godt med grøntsager, drys ekstra salt på din mad, og hvis du har problemer med forstoppelse, så tag magnesium tilskud i pilleform. Det kan du roligt gøre, så længe du ikke overstiger 400 mg.

(Grøntsager rig på kalium: Avocado, rosenkål, svampe, græskarkerner, spinat og grønne blade, vand fra kokosnødder, se mere under Overgangssymptomer)

– 3. Mangel på fibre

Når du starter på Keto, udelukker du jo, som du ved, mange kulhydrater. Det er havre, bønner, bælgplanter, osv osv., og der er givet vis mange fibre i disse, som du nu ikke får. Som et resultat af det, kan din krop komme i fibreunderskud, hvilket i sig selv er øget, hvis du er vant til at spise mange fibre.

Løsning: Spis masser af grøntsager, fx. broccoli, kål, spinat, bær og avocado.

 

Hvorfor du får diarré, og hvad du gør ved det

Diarré på Keto kommer af 3 ting, og nummer #1 er klart den største synder.

– 1. For meget olie og fx. MCT olie

Det er rigtigt, at du skal have gode olier, men når du er vant til, måske ikke at få nær så mange olier i sin rene form, kan dit fordøjelsessystem have svært ved, at fordøje olierne, og de kan give mavepine og diarre.

Mange tager MCT olie, fordi det giver et godt energiboost, og det øger din keton-produktion. Samtidigt er det dog roden til mange maveproblemer, og hvis du oplever at få maveproblemer nogenlunde direkte efter at have taget MCT olie, skal du bestemt halvere din dosis eller helt undvære det perioden her i starten.

Løsning: Tag mindre MCT olie

– 2. En lav mængde fedtnedbrydende enzymer

Når kroppen er vant til at gøre én ting (nedbryde mange kulhydrater), og nu bliver bedt om, at nedbryde rigtig mange fedtmolekyler, kan den blive utilfreds. Vi tror, at kroppen er konstant på dette punkt, og at den altid kan nedbryde maden vi spiser, men faktisk skal der helt bestemte enzymer til at nedbryde kulhydrater, protein og fedt, og hvis du har været vant til, fx. at spise meget fedtfattigt i lang tid, så er dit tarmsystem ikke gearet til, at nedbryde så stor en mængde fedt. Det kan derfor være en god idé, at drosle en anelse ned på fedtet, eller tage fordøjelsesenzymer, der indeholder Lipase.

Løsning: Tag enzymtilskud med Lipase

– 3. Mangel på fibre

Hov, fibremangel er det samme som vi skriver under forstoppelse! Men ja, det er sandt, at mangel på fibre både kan give forstoppelse og diarre, så hvis du har diarre, skal du også prøve at indtage flere fibre fra grøntsager.

Løsning: Spis flere grøntsager

 

Keto er godt for dit tarmsystem

Sukker, fruktose, maltose, og hvad end du vælger at kalde det, er skidt for din tarmhinde. For meget sukker gør din tarmvæg stiv og ufleksibel, og det forhindrer bakterier, spaltede fødevaremolekyler og andre ting, i at bevæge sig fra tarmsystemet over i blodbanen, hvor disse gerne vil hen.

Det ender i sidste ende med at øge din inflammation i tarmsystemet, og giver dig et unødvendigt immunrespons, som over lang tid, kan have store konsekvenser for dit tarmsystem, og i det hele taget bidrage til, at du har et meget betændt tarmsystem. Den naturlige mad fra Keto kosten styrker de sunde bakterier i tarmsystemet og udsulter de dårlige bakterier.

▶️ Har du spørgsmål eller kommentar, så stil det herunder 👇

Left Menu Icon